Poohliadnutie za dňom colníkov

06.10.2008 Prešov

Colný úrad Prešov zorganizoval dňa 24.09.2008 na Hlavnej ulici v Prešove na pešej zóne pred konkatedrálou sv. Mikuláša oslavy Národného dňa colníkov spojené s prezentáciou 40. výročia založenia Európskej colnej únie.
Podujatie sa začalo slávnostnou bohoslužbou v konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove, ktorú celebroval generálny vikár Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR plk. František Počurek.

Cieľom podujatia bola prezentácia práce colníkov, ktorá je v súčasnosti zameraná predovšetkým na ochranu ekonomických záujmov Slovenskej republiky v oblasti zahraničného obchodu, správu spotrebných daní, na kontrolu dovozu a vývozu chránených živočíchov a rastlín, ale i na boj proti drogám a terorizmu.

\"Mottom podujatia bolo „Svet bez bariér, svet bez hraníc“, z uvedeného dôvodu sa tejto akcie zúčastnili aj zdravotne postihnuté deti z občianskeho združenia Barlička, ktoré účinkovali v kultúrnom programe a zároveň mali vyhradený jeden zo štyroch stánkov, v ktorom prezentovali produkciu svojej chránenej dielne.

Snahou organizátorov bolo zdôrazniť, že práca colníkov je dôležitá aj v čase, keď dochádza k rušeniu hraníc, nakoľko si mnoho ľudí spája túto profesiu práve s kontrolami na hraničných priechodoch.

Návštevníci podujatia sa na prešovskej pešej zóne mali možnosť oboznámiť s výzbrojou colníkov, ale aj s technikou, ktorú používajú pri svojich zásahoch, a mohli sledovať činnosť mobilného inšpekčného skenovacieho zariadenia, ktoré umožňuje skenovanie vozidiel a takýmto spôsobom pomáha colnej správe odhaľovať pašovaný tovar, predovšetkým cigarety, alkohol, pohonné látky, či drogy.

V jednom zo stánkov vytvorili colníci pracovisko, na ktorom predviedli svoju prácu za pomoci prístroja DOORS, ktorý umožňuje odhaľovanie falošných kontrolných známok, ktorými sú označované spotrebiteľské balenia liehu a cigariet.

V ďalšom stánku si návštevníci mohli prezrieť výstavu zachyteného pašovaného tovaru, ktorý je predmetom Dohovoru CITES – jedná sa o Dohovor o obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín, ktorý prispieva k ochrane pred ich úplným vyhubením vplyvom bezohľadného získavania pre obchodné účely. Túto výstavu tvorili rôzne druhy pancierovaných korytnačiek, topánky i opasky z hadej kože, ale aj koža z veľhada kráľovského.

Z motorových vozidiel, ktorými disponuje colná správa si mali možnosť účastníci podujatia prezrieť terénne vozidlá NISSAN TERANO a LAND ROVER. Ďalším vystavovaným vozidlom bolo vozidlo zn. SEAT ALHAMBRA, ktoré zároveň slúži ako pojazdné laboratórium a na tomto mieste sa návštevníci mohli oboznámiť so spôsobom odoberania a vyhodnocovanie vzoriek minerálnych olejov sfarbených na červeno.

Osláv sa zúčastnili aj pozvaní hostia z poľskej colnej správy na čele s náčelníkom CÚ v Krosne Romanom Zyzanskim, ktorí zároveň prezentovali vozidlá poľskej colnej správy - NISSAN PATHFINDER a Mercedes Sprinter 313 CDI Furgon 4x2, ktoré majú nielen špecializovanú výbavu ale zároveň plnia aj funkciu pojazdnej kancelárie so všetkým, čo k tomu patrí (počítač, multifunkčné zariadenie, .. ).

Pred budovou mestského úradu organizátori v spolupráci s prešovskou firmou Tomark prezentovali aj model mikroľahkého lietadla. Podobné stroje používajú colníci v iných krajinách napríklad na monitorovanie hraníc. Svoju činnosť tu odprezentoval aj dobrovoľný záchranný systém TORRESCUE.

Colníci z prešovských SCÚ zároveň predviedli akčné ukážky svojej činnosti, ako napr. ukážka výcviku služobného psa na vyhľadávanie cigariet (Prišla kontrolná mobilná zásahová skupina, ktorá spacifikovala páchateľov, zabezpečila priestor, vykonala prehliadku auta, nasadila špeciálneho psa na tabak, ktorý odhalil úkryt pašovaných cigariet) a taktiež bola predvedená aj ukážka výcviku služobného psa na vyhľadávanie drog, ktorú predviedol pes menom Dano, ktorý je majstrom ČR vo vyhľadávaní omamných látok za r. 2007 a zároveň účastníkom ME vo vyhľadávaní omamných látok za r. 2008 v Lotyšsku.

Všetky tieto ukážky činnosti colníkov sa prelínali s bohatým kultúrnym programom, v ktorom sa predstavili divadlo malých javiskových foriem ETUDY, Občianske združenie Barlička, tanečné štúdio SOUL a zlatým klincom programu bol koncert prešovskej skupiny Heľenine oči.

Na priblíženie dobovej atmosféry boli na námestí umiestnené rekvizity ako závora, mýtnica, drevený voz, drevený kôň a medzi davom sa pohybovali osoby v dobových kostýmoch, ktorí v rámci recesie zastavovali ľudí a posielali na colnú prehliadku, ale zároveň rozdávali cukríky a ovocie a dávali pečiatku na letáky o CÚ Prešov, (jednalo sa o špeciálne zhotovenú pečiatku pri príležitosti osláv národného dňa colníkov a 40. výročia Európskej colnej únie).

V prezentačných stánkoch bolo okrem informačných brožúr zabezpečené nepretržité podávanie informácií o colných a daňových predpisoch, ktoré môžu účastníci podujatia využiť v podnikateľskej činnosti, ale aj bežné rady o tom, aký tovar je možné prevážať do cudzích krajín.

Počas celého podujatia prebiehala na námestí aj výtvarná tvorivá dielňa, ktorej sa zúčastnili žiaci zo ZUŠ (odbor výtvarný), počas ktorej mali deti možnosť zachytiť svoje predstavy o svete bez hraníc a bez bariér, ale aj protidrogovú tematiku.
Okrem toho, Colný úrad Prešov vyhlásil už v júni 2008 výtvarnú a literárnu súťaž pre deti základných škôl na tému svet bez hraníc a bez bariér.
Všetky tieto súťaže boli v závere osláv vyhodnotené a vecné ceny ako bicykel či kolobežka deťom určite urobili radosť.

Vedenie Colného úradu Prešov nezabudlo ani na svojich najlepších pracovníkov. Piati z nich boli ocenení na pôde Mestského úradu ďakovným listom primátora mesta Prešov, ktorý si prevzali priamo z jeho rúk a ďalší 25 – ti boli ocenení ďakovným listom riaditeľa CÚ Prešov, ktorí si prevzali na slávnostnej recepcii, ktorá sa konala po skončení osláv na námestí.

Z celého priebehu osláv Národného dňa colníkov a 40. výročia založenia Európskej colnej únie bola vyhotovená fotodokumentácia a digitálny záznam, ktoré budú na žiadosť komisie EÚ zaslané do jej sídla v Bruseli.

mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región